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Histórias de Cooperação - 366 Cooperativas Brasileiras que constroem um mundo melhor
Pioneira no
sistema
de produção
integrada
Pioneer in the system of
integrated production
Antônio Prado, in Rio Grande do Sul, is a colony founded in
1886, owner of the biggest and most complete architectonic set of
the Italian colonization in Brazil. The archive of 46 buildings tells
the life history of the frst Italian immigrants.
It was in this scenario that in 1974, Cooperativa Agroindustrial
Pradense (Agro-industrial Pradense Cooperative) appeared, and its
objective was to organize the colonizers in order to commercialize
and diversify its production. The cooperative works with apple,
peach, caqui, and citric fruits, and it receives products from
around 480 families of the regions of Antônio Prado, and Ipê.
Besides fruit planting, the cooperative is dedicated to the
production of wine. The Pradense’s winery segment answers for
about 25% of the grapes production, and 90% of wines in Antônio
Prado. The beverage is commercialized, mostly, in great quantity
(93% of the volume), to Jundiaí (SP).
In fruit planting, the cooperative is the pioneer in the use of
the integrated production system. Among the main differentials,
there are: reduction of agrochemicals use, due to the monitoring
of the main plagues through the use of traps, and rationalization of
synthetic fertilizers.
Nome:
Cooperativa
Agroindustrial Pradense
Fundação:
1974
Sede:
Antonio Prado (RS)
Cooperados:
1700
Produção:
7 mi de litros de vinho
por ano
Name:
Cooperativa
Agroindustrial Pradense
Foundation:
1974
Head Offce:
Antonio Prado (RS)
Members:
1700
Production:
7 thousand liters of
wine per year
Antônio Prado, no Rio Grande do Sul,
é uma colônia fundada em 1886, dona
do maior e o mais completo conjunto
arquitetônico da colonização italiana
no Brasil. O acervo de 46 edifcações
conta a história da vida dos primeiros
imigrantes italianos.
Foi nesse cenário que surgiu, em
1974, a Cooperativa Agroindustrial Pra-
dense, cujo objetivo era organizar os colo-
nizadores para comercializar e diversifcar
a sua produção. A cooperativa trabalha
com maçã, pêssego, caqui e cítricos, e
recebe produtos de cerca de 480 famílias
das regiões de Antônio Prado e Ipê.
Além da fruticultura, a cooperativa
dedica-se à produção de vinhos. O seg-
mento vinícola da Pradense responde
por cerca de 25% da produção de uvas e
90% de vinhos em Antônio Prado. A be-
bida é comercializada, sobretudo, a gra-
nel (93% do volume), para Jundiaí (SP).
Na fruticultura, a cooperativa é pionei-
ra na utilização do sistema de produção
integrada. Entre os principais diferenciais
estão: redução do uso de agroquímicos,
devido ao monitoramento das principais
pragas pelo uso de armadilhas, e a racio-
nalização de fertilizantes sintéticos.
Pradense