202
Inovação e resultados
Camda
Preparando
o amanhã
Preparing for tomorrow
Adamantina, northwest region of the state of São Paulo is still
a small city, with good opportunities in coffee agriculture, which
only needed labor force and commitment to grow. This was the
place chosen by Mário Matsuda to live and found –together with
21 friends – in 1965, Cooperativa Agrícola Mista de Adamantina-
Camda (Mixed Agricultural Cooperative of Adamantina – Camda).
Nowadays, Camda has 35 branches located in the states of
Mato Grosso do Sul, São Paulo, Minas Gerais, Paraná, and Goiás.
There are more than 12 thousand members, and 600 collaborators
dedicated to the production, and offer of farm and cattle raising
services. The qualifed and professionalized technical assistance
is the main product of the cooperative, which promotes countless
meetings, talks, and feld activities, ensuring the constant updating
of agriculturists and cattle breeders.
On the production area, the highlights are: sugar cane, soy,
corn, coffee, and vegetables, fruits and farm cultures in general.
There are plans to conquer new markets for exportation of
ethanol, and biodiesel, too. And, to follow the good perspectives
for the future, Camda has been updating its operational structure,
and its technical body, investing in training, new factories, and
equipment modernization.
Amidst technological advancements, and increasing market
professionalization, the greatest preoccupation of the cooperative’s
directive council is to prepare new leaderships to assume the
commitment of giving continuity to the enterprises that, for 31 years,
have had the pioneer Mário Matsuda as their leader.
Nome:
Cooperativa Agrícola Mista de
Adamantina (Camda)
Fundação:
1965
Sede:
Adamantina (SP)
Funcionários:
600
Cooperados:
12 mil
Unidades:
Mato Grosso do Sul, São Paulo,
Minas Gerais, Paraná e Goiás
Name:
Cooperativa Agrícola Mista de
Adamantina (Camda)
Foundation:
1965
Head Offce:
Adamantina (SP)
Employees:
600
Members:
12 thousand
Units:
Mato Grosso do Sul, São Paulo,
Minas Gerais, Paraná and Goiás
Adamantina, região noroeste do es-
tado de São Paulo. Uma cidade ainda
pequena, com boas oportunidades na
agricultura cafeeira, que necessitava
apenas de força de trabalho e compro-
metimento para crescer. Este foi o lugar
escolhido por Mário Matsuda para viver
e para fundar – juntamente com 21
amigos –, em 1965, a Cooperativa Agrí-
cola Mista de Adamantina, (Camda).
Atualmente, a Camda possui 35 f-
liais localizadas entre os estados de Mato
Grosso do Sul, São Paulo, Minas Gerais,
Paraná e Goiás. São mais de 12 mil coo-
perados e 600 colaboradores dedicados
à produção e à oferta de serviços agro-
pecuários. A assistência técnica qualif-
cada e profssionalizada é o carro-chefe
da cooperativa, que promove inúmeros
encontros, palestras e dias de campo,
assegurando atualização constante dos
agricultores e dos pecuaristas.
No quesito produção, os destaques
são a cana-de-açúcar, soja, milho, café
e hortifrutigranjeiros. Existem planos,
inclusive, de conquistar novos mer-
cados para a exportação de etanol e o
biodiesel”. E para acompanhar as boas
perspectivas de futuro, a Camda vem
atualizando sua estrutura operacional e
seu corpo técnico, investindo em treina-
mento, novas fábricas e modernização
de equipamentos.
Em meio a avanços tecnológicos e à
crescente profssionalização do merca-
do, a grande preocupação do conselho
diretor da cooperativa é preparar novas
lideranças para assumirem o compro-
misso de dar continuidade aos empreen-
dimentos que, ao longo de 31 anos, tive-
ram à frente o pioneiro Mário Matsuda.