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Economia Sustentável
Delícia marítima
Delicacy from the sea
Beautiful beaches are not the only treasures of the coast
of Rio Grande do Norte. The state is the biggest Brazilian
producer of shrimp, and also owner of the biggest concentration
of shrimp breeders in the country. Interested in organizing and
developing the production, a group of 143 fshermen created
Cooperativa dos Produtores de Camarão Marinho do Estado do
Rio Grande do Norte -Coopercam (Cooperative of Sea Shrimp
Producers of the State of Rio Grande do Norte – Coopercam).
The cooperative was constituted in 1998 to supply the
crescent demand for that kind of food, and it helps producers
to cultivate shrimp and administrate the commercialization of
the product. The expectation is that, soon, the production will
reach four thousand tons per year.
Since its foundation, Coopercam has improved the
crustaceous producers’ life, considerably. Thanks to it, it
became easier and more rentable to work in this market. That
happens due to the elimination of the work of intermediates in
the sales process. When the product is offered straight to bars,
restaurants, fairs, and hotels, the members get a fairer price
for the shrimp – one of the most delicious Brazilian delicacies.
Nome:
Cooperativa dos
Produtores de
Camarão Marinho do
Estado do Rio Grande
do Norte (Coopercam)
Sede:
Rio Grande do Norte
Fundação:
1998
Cooperados:
143
Funcionários:
4
Name:
Cooperativa dos
Produtores de
Camarão Marinho do
Estado do Rio Grande
do Norte (Coopercam)
Head Offce:
Rio Grande do Norte
Foundation:
1998
Members:
143
Employees:
4
As belas praias não são a única riqueza do litoral Rio
Grande do Norte. O estado é o maior produtor brasileiro de
camarão e também dono da maior concentração de cria-
dores do país. Interessados em organizar e desenvolver a
produção, um grupo de 143 pescadores criou a Cooperativa
dos Produtores de Camarão Marinho do Estado do Rio Gran-
de do Norte (Coopercam).
Constituída em 1998 para suprir a demanda crescente pelo
alimento, a cooperativa auxilia os produtores a cultivar o cama-
rão e administra a comercialização do produto. A expectativa é
que, em breve, a produção atinja quatro mil toneladas por ano.
Desde sua fundação a Coopercam melhorou em muito a
vida dos produtores do crustáceo. Graças a ele, fcou mais
fácil e rentável atuar nesse mercado. Isto acontece pela eli-
minação do trabalho de intermediários no processo de ven-
da. Ao oferecer o produto diretamente a bares, restaurantes,
feiras e hotéis, os cooperados conseguiram preço mais justo
pelo camarão – uma das mais apreciadas iguarias brasileira.
Coopercam