255
Histórias de Cooperação - 366 Cooperativas Brasileiras que constroem um mundo melhor
Tradição e ousadia, lado a lado
Tradition and boldness, side by side
Promote the economic and social development of
its members and of the community, in a supportive way,
aggregating values to farm and cattle raising production.
With this mission Cooperativa Agroindustrial Lar (Lar
Agro-industrial Cooperative), appeared in 1964 in the city
of Medianeira, in the west of Paraná. At that time, nobody
imagined that such a small company would become one
of the biggest cooperatives of Brazil, with 8.5 thousand
members and more than six thousand employees.
Lar has it own structure for reception, drying, storage
of cereals, and industrialization, represented by a complex
of 22 units with warehouses and shops of raw materials.
It is present at 23 municipalities – not only in Paraná, but
also in Mato Grosso do Sul, Santa Catarina, and even in
Paraguay. Moreover, its products are consumed in Japan,
Hong Kong, China, Saudi Arabia, Lebanon, United Arab
Emirates, Angola, South Africa Chile, Aruba, Germany,
Holland, Bulgaria, Romania, Spain, Portugal, the Canary
Islands, among others.
It is important to highlight: for Lar, its members are
the main characters of this story, because the economic
and social development of the Cooperative depends
fundamentally of the organization of its social board.
Nome:
Cooperativa
Agroindustrial Lar
Fundação:
1964
Sede:
Medianeira (PR)
Cooperados:
8,5 mil
Funcionários:
6 mil
Name:
Cooperativa
Agroindustrial Lar
Foundation:
1964
Head Offce:
Medianeira (PR)
Members:
8.5 thousand
Employees:
6 thousand
Promover o desenvolvimento econômico e social dos associa-
dos e da comunidade, de forma sustentada, através de agregação
de valores à produção agropecuária. Com essa missão surgia, em
1964, a Cooperativa Agroindustrial Lar, na cidade de Medianei-
ra, no oeste do Paraná. Naquele tempo, ninguém imaginava que
aquela pequena empresa viria a ser uma das maiores cooperativas
do Brasil, com 8,5 mil associados e mais de seis mil funcionários.
A Lar possui uma estrutura própria de recebimento, secagem,
armazenamento de cereais e industrialização, representada por
um complexo de 22 unidades com armazéns e lojas de insumos.
Está presente em 23 municípios – não apenas do Paraná, mas
também no Mato Grosso do Sul, Santa Catarina e até no Paraguai.
Além disso, seus produtos são consumidos no Japão, Hong Kong,
China, Arábia Saudita, Líbano, Emirados Árabes, Angola, África
do Sul, Chile, Aruba, Alemanha, Holanda, Bulgária, Romênia,
Espanha, Portugal, Ilhas Canárias, dentre outros.
Vale destacar: para a cooperativa, o associado é o perso-
nagem principal desta história, pois o desempenho econô-
mico e social depende fundamentalmente da organização de
seu quadro funcional.
Lar