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Economia Sustentável
Pequenos
produtores,
grandes
negócios
Small producers, great businesses
Would you like to know the origin of the food you have been
consuming? At Cooperativa Agrícola da Região de Planaltina -DF
-Cootaquara (Agricultural Cooperative of the Region of Planaltina
– DF -Cootaquara), in the Federal District, tracking the production
of vegetables is one of its competitive differentials. Through the
package, it is possible to make the products quality control, and
take the information to the fnal consumer.
Cootaquara was founded in 2001, especially to do all this
work of identifcation and selection of vegetables until their
commercialization. The ideia was to help the small farmers in
this process, guaranteeing job and income to the agriculturists’
families. Until then, there were many diffculties to sell the
products, whether due to the low demand, seasonality of the
production, lack of means of transportation, or to the high costs
required by the market.
At the beginning, the distribution of the products was made
only to one supermarket, selling six tons per month. Today, the
reality is different. The cooperative is responsible for supplying to
over 30 shops, monthly trading 400 tons of 40 different products.
But Cootaquara’s main product is green pepper, which goes
from the Federal District to other capitals of the country, such as
Goiânia, Manaus, Belém, and Palmas.
The business is run by 200 members, and 57 employees.
For the production outfow, the cooperative counts with six trucks,
besides an infrastructure with farm and cattle raising department,
cold chamber, boxes washer, among other high technology
equipment. It all enables Cootaquara to have the average annual
income of R$ 12 million.
Nome:
Cooperativa Agrícola da
Região de Planaltina – DF
(Cootaquara)
Fundação:
2001
Sede:
Planaltina (DF)
Cooperados:
230
Empregados:
57
Principal produto:
hortaliças, com destaque para
a produção de pimentão
Name:
Cooperativa Agrícola da
Região de Planaltina – DF
(
Cootaquara)
Foundation:
2001
Head Offce:
Planaltina (DF)
Members:
230
Employees:
57
Main product:
vegetables, being highlighted the
production of green pepper
Você gostaria de saber a origem dos alimentos
que tem consumido? Na Cooperativa Agrícola da
Região de Planaltina-DF (Cootaquara), no Dis-
trito Federal, a rastreabilidade da produção de
hortaliças é um dos seus diferenciais competi-
tivos. Pela própria embalagem, é possível fazer
um controle de qualidade dos produtos e levar a
informação ao consumidor fnal.
A Cootaquara foi fundada em 2001 justa-
mente para fazer todo esse trabalho, de iden-
tifcação e seleção das hortaliças até a co-
mercialização. A ideia era ajudar os pequenos
agricultores nesse processo, garantindo em-
prego e renda às suas famílias. Até então, as
difculdades na venda dos produtos eram mui-
tas, sejam pela baixa procura, sazonalidade da
produção, falta de meios de transporte ou pelos
altos custos exigidos pelo mercado.
No início, a distribuição dos produtos era feita
para apenas um supermercado, com a venda de
seis toneladas por mês. Mas, a realidade hoje é
outra. A cooperativa é responsável pelo abasteci-
mento de mais de 30 lojas, repassando, mensal-
mente, 400 toneladas de 40 produtos diferentes.
Mas o carro-chefe da Cootaquara é o pimentão,
que sai do Distrito Federal para outras capitais
do país, como Goiânia, Manaus, Belém e Palmas.
Os negócios são comandados por 200 asso-
ciados e 57 funcionários. Para dar vazão à pro-
dução, a cooperativa conta com seis caminhões,
além de uma infraestrutura com departamento
agropecuário, câmara fria, lavadora de caixas,
entre outros equipamentos de alta tecnologia.
Tudo isso possibilita à Cootaquara o retorno anu-
al médio de R$ 12 milhões.
Cootaquara