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Economia Sustentável
Soja e arroz
cultivados
em plena
selva
amazônica
Soy and rice cultivated
in the heart of the Amazon jungle
Who would ever say that inside the Amazon
state, in the heart of the forest, a municipality would
stand out as a region with vocation for agriculture.
That’s what happened in the city of Itacoatiara,
Head Office of Cooperativa Agropecuária Mista
de Itacoatiara (Mixed Farm and Cattle Raising
Cooperative of Itacoatiara).
The cooperative was founded in the beginning of
2000, and it assists its 20 members very well. They
are humble people, who have faced many troubles
with the environmentalist organizations of the region,
concerned with environment preservation. Only
after proving that the production of cultures does
not interfere on the local ecosystem, and showing
the benefits cooperativeness activity brings to the
population, the cooperative got stronger. It was
strengthened, and it organized all the process of
production and commercialization of the members.
Today, the enterprise has one stocking unit of
1,800m and four silos with capacity for 3.8 tons of
grains – with temperature and humidity control.
There are many challenges, for sure. And, in near
future, the expectation of Cooperativa Agropecuária
Mista de Itacoatiara is to count with the support and
incentive of the government to improve and enlarge
the production of cultures in the region.
Nome:
Cooperativa Agropecuária
Mista de Itacoatiara
Fundação:
2001
Sede:
Itacoatiara (AM)
Cooperados:
20
Funcionários:
9
Produção:
Arroz e soja
Ramo:
Agropecuário
Name:
Cooperativa Agropecuária
Mista de Itacoatiara
Foundation:
2001
Head Offce:
Itacoatiara (AM)
Members:
20
Employees:
9
Production:
Rice and soy
Branch:
Agricultural
Quem diria que no interior do esta-
do do Amazonas, em plena foresta, um
município se destacaria como uma re-
gião com vocação para a agricultura. Foi
o que aconteceu na cidade de Itacoa-
tiara, sede da Cooperativa Agropecuária
Mista de Itacoatiara.
Fundada no início do ano 2000, a
cooperativa atende bem aos seus 20
cooperados – gente humilde, que en-
frentou embates com as organizações
ambientalistas da região, preocupadas
com a preservação do meio. Somente
após comprovar que a produção dos cul-
tivares não interfere no ecossistema lo-
cal e mostrar os benefícios da atividade
cooperativista para a população, a coo-
perativa ganhou força. Ganhou força e
organizou todo o processo de produção
e de comercialização dos cooperados.
Hoje, o empreendimento possui uma
unidade armazenadora de 1.800 m e
quatro silos com capacidade para 3,8
toneladas de grãos – com controle de
temperatura e umidade.
Os desafos são muitos. Em um fu-
turo próximo, a expectativa da Coope-
rativa Agropecuária Mista de Itacoatiara
é contar com o apoio e o incentivo do
governo para incrementar e ampliar a
produção de cultivares nessa região.
Cooperativa Agropecuária
Mista de Itacoatiara