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Inovação e resultados
O poder da inovação
The power of innovation
A diversifed production, which started by the stocking
and drying of grains, has been moving Cooperativa
Agropecuária Tocantinense –Coopernorte (Farm and
Cattle Raising Cooperative of Tocantins- Coopernorte), in
Paraíso de Tocantins, since 1979.
At the beginning, the enterprise gave priority to rice,
soy, and corn stocking, becoming the biggest warehouse
of the region. However, as years went by, its members
felt the need to amplify this action, and in 1992, started
to produce milt and dairy products, such as butter and
‘muçarela’ cheese. The diversifcation of business was
more than successful, and today, it is the main source of
income for the cooperative.
Nowadays, with 465 members, and 25 employees,
Coopernorte also works with the manufacture of
animal’s food and salts. With an annual revenue
of around R$ 7 million, their products are already being
traded in markets of Palmas, Paraíso, Porto Nacional,
among other municipalities of the state.
Besides offering the best services to the local
community, the cooperative is also concern about
enabling their members, offering courses in partnership
with the unit of the Serviço Nacional de Aprendizagem
do Cooperativismo –Sescoop (National Service of
Cooperativeness Learning – Sescoop), in Tocantins.
Nome:
Cooperativa Agropecuária
Tocantinense (Coopernorte)
Fundação:
1979
Sede:
Paraíso (TO)
Cooperados:
465
Funcionários:
25
Principal produto:
leite e derivados
Name:
Cooperativa Agropecuária
Tocantinense (Coopernorte)
Foundation:
1979
Head Offce:
Paraíso (TO)
Members:
465
Employees:
25
Main product:
Milk and dairy products
Uma produção diversifcada, que começou pelo armaze-
namento e pela secagem de grãos, movimenta a Cooperativa
Agropecuária Tocantinense (Coopernorte), em Paraíso de To-
cantins, desde 1979.
No início, o empreendimento cuidava prioritariamente da
estocagem de arroz, soja e milho, transformando-se no maior
armazém da região. Com o passar dos anos, no entanto, os as-
sociados sentiram a necessidade de ampliar essa atuação e, em
1992, começaram a produzir leite e derivados, como manteiga
e queijo muçarela. A diversifcação dos negócios deu mais do
que certo e, hoje, é a principal fonte de renda da cooperativa.
Atualmente com 465 associados e 25 funcionários, a
Coopernorte também trabalha com a fabricação de ração e sais.
Com um faturamento anual de cerca de R$ 7 milhões, seus pro-
dutos já estão sendo comercializados nos mercados de Palmas,
Paraíso, Porto Nacional, dentre outros municípios do estado.
Além de oferecer os melhores serviços à comunidade lo-
cal, a cooperativa também se preocupa em capacitar seus
cooperados, oferecendo cursos em parceria com a unida-
de do Serviço Nacional de Aprendizagem do Cooperativismo
(Sescoop) no Tocantins.
Coopernorte